De lekkerste recepten van Alvo!

Asperges, slasoorten, snijboontjes, tomaten, courgettes,... ideaal voor lekkere gerechten en slaatjes met een frisse toets. Laat je inspireren door de voordelige seizoensgerechten van Alvo.

Witloof in de oven met kaas en hesp

Ingrediënten

  • 8  stammetjes witloof
  • 8  schijven beenham
  • 2 deciliters water
  • 1  citroen
  • 50 gram boter
  • 100 gram gemalen kaas
  • voor de saus
  • 80 gram boter
  • 100 gram bloem
  • 1 liter melk
  • 4  eierdooiers
  • 2 deciliters room
  • 100 gram gemalen kaas
  • peper van de molen en zout
  • muskaatnoot
  • voor de puree
  • 600 gram aardappelen
  • 1 deciliter melk
  • 1  eierdooier
  • 50 gram boter
  • peper en zout
  • muskaatnoot

Instructies

  1. Reinig het witloof en maak een kruisvormige insnijding aan het harde uiteinde. Stoof het in boter, voeg citroensap en water toe en kruid met peper en zout. Laat de stammen uitlekken en afkoelen in een vergiet.
  2. Wikkel elke stam witloof in een schijf beenham en schik ze in een vuurvaste schotel.
  3. Meng bloem en boter op een zacht vuur tot roux. Roer melk onder de roux en laat de saus enkele minuten koken om te binden. Meng de eidooiers en room onder de saus. Kruid met peper, zout en muskaatnoot. Overgiet het witloof met de saus en bestrooi met gemalen kaas.
  4. Schil de aardappelen, gaar ze in gezouten water en prak ze fijn. Verwarm ondertussen melk en boter en giet bij de aardappelen. Voeg het eigeel toe, kruid met peper, muskaatnoot en eventueel zout. Meng alles tot een gladde puree.
  5. Gratineer het witloof in de oven tot het een goudbruin korstje heeft (15 à 20 minuten aan 180 °C). Serveer met aardappelpuree.