De lekkerste recepten van Alvo!

Asperges, slasoorten, snijboontjes, tomaten, courgettes,... ideaal voor lekkere gerechten en slaatjes met een frisse toets. Laat je inspireren door de voordelige seizoensgerechten van Alvo.

Vlaamse stoofkarbonades

Ingrediënten

  • 1 kilogram runderstoofvlees in blokjes
  • 2  uien
  • 2 eetlepels bloem
  • 3  klontjes suiker
  • 2 eetlepels witte azijn
  • 1  snede witbrood
  • 2 eetlepels mosterd
  • 1  takje tijm
  • 1  blad laurier
  • 1 snufje peper en zout
  • 1⁄2 liter dubbele trappist van westmalle
  • 2 deciliters water

Instructies

  1. Hak de ui in stukjes. Doe de ui samen met een klontje boter in een gietijzeren stoofpot. Laat op een zacht vuurtje een kwartiertje stoven tot hij mooi bruin is.
  2. Laat ondertussen een braadpan heet worden. Smelt een klontje boter. Bak het vlees in de pan. Draai om met een spatel. Vermijd om in het vlees te prikken. Laat het vlees aan alle kanten een mooie bruine kleur krijgen.
  3. Schep het vlees bij de gebruinde ui zonder dat er bakboter meekomt.
  4. Bestrooi met de bloem. Roer met een spatel en laat een minuut doorbakken op laag vuur.
  5. Giet het bier bij het vlees. Leng eventueel aan met wat water tot het vlees net onder staat. Roer grondig in de pot, vooral over de bodem. Breng aan de kook.
  6. Voeg peper, zout, suiker, azijn, tijm en laurier toe.
  7. Bestrijk de boterham met de mosterd. Leg de boterham boven op het vlees. Zet het deksel op de pot en laat 2,5 tot 3 uur heel zachtjes sudderen. Hoe zachter, hoe beter. Roer regelmatig in de stoverij om de boterham in de saus op te lossen en om aanplakken te vermijden.
  8. Serveer met frieten, veldsla en witloofsla met mayonaise.