De lekkerste recepten van Alvo!

Asperges, slasoorten, snijboontjes, tomaten, courgettes,... ideaal voor lekkere gerechten en slaatjes met een frisse toets. Laat je inspireren door de voordelige seizoensgerechten van Alvo.

Spanakopita - Griekse quiche

Ingrediënten

  • 1 kilogram verse spinazie
  • 2  stengel prei, in dunne ringen
  • 1  ui, fijngesneden
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • olijfolie + 50 ml olijfolie
  • 400 gram feta, verkruimeld
  • 250 gram ricotta
  • 80 gram geraspte pecorino
  • 1 bosje dille, fijngesneden
  • 1 bosje bladpeterselie, fijngesneden
  • 3  eieren, losgeklopt
  • 3  lente-uitjes, fijngesneden
  • 1 snufje nootmuskaat
  • 1  citroen - geraspte schil
  • peper en zout
  • 1 pak filodeeg
  • 1 theelepel grof zeezout
  • 2 eetlepels sesamzaadjes
  • 1  springvorm van ± 28 cm doorsnede

Instructies

  1. Breng in een grote, diepe kookpot enkele liters water aan de kook.
  2. Was de spinazie, zodat er zeker geen zand meer in zit. Voeg zoveel spinazie toe als er in de kookpot past. Laat een minuut koken en schep de spinazie met een schuimspaan in een vergiet. Doe hetzelfde met de rest van de spinazie. Laat de gekookte spinazie goed uitlekken. Druk er eventueel op met de schuimspaan zodat het overtollige water wegloopt.
  3. Leg de spinazie tussen twee lagen keukenpapier, om nog verder te laten opdrogen.
  4. Bak intussen de prei, ui en knoflook glazig in een braadpan met wat olijfolie. Schep in een kom en laat eveneens afkoelen.
  5. Meng alle kazen met de fijngesneden dille en peterselie, de eieren, de lente-uitjes, de nootmuskaat, de geraspte schil van de citroen en het ui-preimengsel. Snij de spinazie fijn en voeg eveneens toe. Breng goed op smaak met peper en zout.
  6. Rol het filodeeg uit op je werkvlak en dek af met een vochtige theedoek. Giet in een kom 50 ml olijfolie en neem een keukenpenseel. Besmeer de bodem van de springvorm met olijfolie en leg er een laag filodeeg in. Laat het deeg over de rand hangen. Bestrijk met olijfolie. Leg hierop een nieuwe laag filodeeg, dat aan de andere kant over de rand hangt. Bestrijk met olijfolie. Leg zo 6 lagen filodeeg in de springvorm. Schep de vulling in de vorm en vouw nu alle overhangende stukken deeg terug naar binnen, over de vulling. Bestrijk opnieuw met olijfolie en werk af met grof zeezout en sesamzaadjes.
  7. Zet 40 minuten in een op 200 °C voorverwarmde oven, tot het deeg mooi goudbruin en krokant is. Leg er eventueel een vel aluminiumfolie over als het deeg te donker dreigt te worden. Laat even afkoelen in de vorm en snij in stukken.