De lekkerste recepten van Alvo!

Asperges, slasoorten, snijboontjes, tomaten, courgettes,... ideaal voor lekkere gerechten en slaatjes met een frisse toets. Laat je inspireren door de voordelige seizoensgerechten van Alvo.

Potje met primeurs

Ingrediënten

  • 200 gram verse snijbonen
  • 200 gram fijne prinsessenboontjes
  • 300 gram doperwtjes (diepvries)
  • 1  kleine kropsla
  • suiker
  • 3  lente-uitjes
  • 1 nootje boter
  • 1  takje tijm
  • 1 blaadje laurier
  • 1 koffielepel bloem
  • 30 gram boter
  • 1 eetlepel gehakte platte peterselie
  • 1 snufje zeezout

Instructies

  1. Snijd de snijbonen in stukjes van een halve cm. Doe in gezouten hard kokend water. Laat 8 minuten koken zonder deksel en giet af. Leg de snijbonen onmiddellijk in ijswater of spoel ze onder de koudwaterkraan tot ze volledig afgekoeld zijn.
  2. Doe hetzelfde met de fijne prinsessenboontjes. Laat ook 6 minuten koken en koel ze daarna onmiddellijk af. Snijd de beetgare boontjes in stukjes van een cm.
  3. Maak de sla schoon en snijd in fijne reepjes.
  4. Laat een klont boter uitsmelten in een kookpot.
  5. Doe de sla in de kookpot. Laat de sla een vijftal minuten stoven onder deksel. Voeg dan de erwten toe, de tijm, laurier, suiker en wat zout. Giet 10 cl water in de pot. Meng en doe het deksel op de pot.
  6. Laat een kwartier zacht stoven op een laag vuur.
  7. Meng ondertussen de bloem met de boter op kamertemperatuur. We maken dus “een beurre manié”: plet boter en bloem samen met een vork. Snijd ook de lente-uitjes, zowel het wit als het groene loof, in stukjes.
  8. Haal het deksel van de pot. Verkruimel de boter met bloem boven de pot. Roer voorzichtig tot het vocht in de pot zich gebonden heeft.
  9. Voeg de snijbonen en tuinboontjes toe. Roer goed en laat nu nog 3 minuten zacht koken zonder deksel
  10. Werk af met de fijngehakte lente-ui en de peterselie. Serveer.
  11. Tip: waarschijnlijk de lekkerste begeleider van een lamscarré die vanbinnen mooi rosé uitziet.