De lekkerste recepten van Alvo!

Asperges, slasoorten, snijboontjes, tomaten, courgettes,... ideaal voor lekkere gerechten en slaatjes met een frisse toets. Laat je inspireren door de voordelige seizoensgerechten van Alvo.

Fricassee van paddenstoelen

Ingrediënten

  • 250 gram witte parijse paddenstoelen
  • 200 gram shiitake
  • 100 gram oesterzwammen
  • 100 gram cantharellen (of andere wilde paddenstoelen)
  • 1 teentje knoflook
  • 1  sjalot
  • 1 scheutje rode portwijn
  • 1 eetlepel room
  • 1 eetlepel platte peterselie, fijngesnipperd
  • 1 nootje boter
  • 1 scheutje olijfolie
  • peper en zout

Instructies

  1. Maak alle paddenstoelen zorgvuldig schoon. Verwijder zand met een borsteltje en was ze eventueel vlug onder stromend koud water. Houd alle soorten apart. Snijd de Parijse paddenstoelen in 4. Snijd de shiitake en de oesterzwammen in reepjes.
  2. Zet een pan op het vuur en laat ze warm worden. Giet er een scheutje olijfolie in en voeg een klontje boter toe wanneer de olie begint te dampen.
  3. Bak eerst de shiitake al roerend op een zeer hoog vuurtje. Laat 2 minuten bakken.
  4. Voeg de Parijse champignons toe en laat al roerend nog 3 minuten bakken.
  5. Oesterzwammen en cantharellen zijn zeer vlug klaar. Voeg ze dus pas op het einde toe en laat ze nog 1 minuut meebakken.
  6. Voeg de gehakte sjalot en de geperste knoflook toe. Laat 30 seconden doorbakken. Kruid de champignons ondertussen met peper en zout.
  7. Giet de portwijn bij de paddenstoelen. Laat even inkoken en voeg de room toe. Meng goed en laat nog 2 minuten sudderen op zacht vuur. Werk af met de versnipperde peterselie.
  8. Tip: deze fricassee smaakt heerlijk bij gebraden patrijs, fazant, kwartel, parelhoen en zelfs een stevige uit de kluiten gewassen kip.