Mam, wat eten we met kerst?

Kerstmis is dé dag dat families samenkomen aan tafel, een dag die bij velen gekenmerkt wordt door tradities die al jarenlang meegaan. Voor wie toch nog op zoek is naar nieuwe feestinspiratie, bedachten we drie mogelijke pistes die je kunt bewandelen: klassiek, casual of gastronomisch.

Klassiek

Zet je kerstmuts op en ga he-le-maal over the top. Waarom zou je niet eens all the jingle way gaan? En dan bedoelen we uiteraard … kalkoen! Een heerlijke, sappige gevulde kalkoen met kroketjes, veenbessensaus, spruiten en gestoofd witloof.

Nog nooit gevulde kalkoen gemaakt? Dat doe je zo.

 1. Koop een ontbeende kalkoen en breng deze aan de binnenkant op smaak met peper en zout.
 2. Maak een vulling van ± 1,5 kilo gehakt met een handvol grofgesneden pistachenoten, de geraspte schil van 1 sinaasappel, een scheutje cognac, een bakje fijngesneden champignons, een bosje fijngesneden peterselie, peper en zout.
 3. Vul de kalkoen op met dit mengsel en naai de kalkoen vervolgens helemaal dicht. Gebruik een dikke naald en keukentouw.
 4. Wrijf de kalkoen in met boter en breng op smaak met peper en zout. Zet ze vervolgens 3 uur in een op 180 °C voorverwarmde oven. Laat daarna nog een half uur rusten onder aluminiumfolie en snij ze dan in mooie plakken.

Casual

Het hoeft niet altijd een groot feestmaal te zijn in drie gangen, met een perfect gedekte tafel en de juiste wijnglazen. Wie lak heeft aan etiquette en gedoe, kan het deze kerst ook gewoon casual houden.

 • Organiseer een pot luck: vraag aan alle gasten om een gerecht mee te brengen en zet alles op tafel.
 • Zet een goed afgekruid gebraad (lam, varken) in de oven en snij het vlees daarna fijn. Laat de gasten zichzelf bedienen en voorzie ook pitabroodjes, pittige sausjes, groenten en sla.
 • Maak verschillende soorten soep en serveer ze in buffetvorm. Daarbij kun je verschillende soorten brood & toppings (geraspte kaas, kruiden, croûtons) geven.

Gastronomisch

Heb je tijd, zin en gasten die een gastronomisch samengesteld menu naar waarde kunnen schatten? Dan loont het de moeite om je culinaire mouwen op te stropen.

Bedenk een menu dat mooi in balans is, met een logische volgorde: een licht aperitiefhapje, een soepje of consommé, vis als voorgerecht, gevogelte of vlees als hoofdgerecht en een verfijnd dessertje om af te sluiten.

 • Lekkere aperitiefhapjes: carpaccio - rillettes van gans - gegratineerde oesters.
 • Lekkere soepjes: heldere bouillon van duif met knolselderblokjes, wilde paddenstoelen & bieslook – ossenstaartconsommé met blokjes wortel, selder en truffel, soep van wilde bospaddenstoelen.
 • Lekkere voorgerechtjes met vis: tongrolletjes in witte wijnsaus – tartaar van zalm – gegrilde sint-Jacobsvrucht.
 • Lekkere hoofdgerechtjes met vlees, wild of gevogelte: eendenfilet  met sinaasappelsaus, stoofpotje van hert, varkenskroon met pickles-saus.
 • Lekkere desserts: panna cotta met rode vruchten, sabayon, moelleux van chocolade.