Hot & trendy: koken op open vuur

Barbecue op z’n Vlaams is sinds jaar en dag hetzelfde: we kopen een zak houtskool of kokosbriketten, halen een barbecue-vleespakket in huis, bereiden enkele koude slaatjes en zetten een bak bier en wat flessen rosé in de koelkast. Daar is helemaal niets mis mee, maar af en toe mag je weleens variëren. Zeker nu er in barbecue-land een nieuwe trend is: koken op écht hout. In principe verschilt deze aanpak niet zo veel van de vorige, maar je vertrekt met echte houtblokken. Deze laat je in de barbecue opbranden totdat ze grijs smeulen. Als je daarna vlees, vis of groenten gaat grillen, merk je vooral een groot verschil in smaak. Je krijgt namelijk een heerlijk gerookte houtsmaak die je met houtskool niet krijgt.

De keuze van het hout heeft ook een invloed op de smaak. Gebruik liefst natuurlijk gedroogd hout en ga geen oude kasten of meubels opstoken: daar zitten waarschijnlijk nog giftige verf- en vernisresten op.

Wie een grote tuin heeft, kan nog verder gaan en een kampvuurtje maken. Een andere manier om op open vuur te koken, is gebruikmaken van een kookpot en deze op een rooster plaatsen of ophangen aan een ketting boven het vuur. In dit geval mag het vuur wel nog lustig branden, aangezien de vlammen niet rechtstreeks in contact komen met je gerecht. Het heeft iets cowboyachtig om samen rond het vuur te zitten en te wachten tot je soep of sudderpotje klaar is. Vuur heeft een hypnotiserend effect en brengt ons als familie of vriendenkring echt samen. Gezelliger dan dat kan het deze zomer echt niet worden!

 

Wie wil koken op een kampvuur, kan trouwens verschillende technieken gebruiken:

Je kunt worstjes roosteren die je aan een lange tak rijgt. Een variant hierop zijn metalen, afsluitbare klemmen waar je bv. croque-monsieurs mee kunt maken.
Wikkel je ingrediënt in aluminiumfolie en leg het tussen de brandende houtblokken. Ideaal voor aardappelen, maar ook een hele knolselder of witte kool kun je op deze manier bereiden. Draai af en toe eens om. Snij de buitenste laag weg en eet enkel het aromatische hart van de kool of de knolselder. Snij fijn en werk af met een dressing. Verrukkelijk!
Gebruik een afsluitbare gietijzeren pot, deze kan dienstdoen als ‘oventje’. Je kunt op deze manier zelfs brood bakken.

 

Eén woord van waarschuwing: hou het veilig en zet een emmer water in de buurt.