Haal die specerijen uit je kast!

We kennen het allemaal: een specerijenkast met potjes die je zelden of nooit gebruikt. Een gemiste kans, want met specerijen kun je veel meer doen dan je denkt.

Boter met een smaakje
Iedereen kent knoflookboter. Maar je kunt zelf nog veel meer verschillende soorten boter maken. Gebruik zachte roomboter en mix ze met één of meerdere specerijen. Laat daarna terug opstijven in de koelkast. Denk bijvoorbeeld aan kaneelboter (lekker op warme appeltaart, op rozijnenbrood…), paprikaboter (op gegrilde kip of groenten) of saffraanboter (fantastisch om visgerechten af te werken).

Kruidenzout
Zout met een smaakje is erg leuk om op tafel te zetten als je gasten over de vloer krijgt. Of maak ineens een grote hoeveelheid en verdeel deze over glazen weckpotjes: het ideale cadeau als je ergens wordt uitgenodigd voor een etentje!
Bereiding: doe een half kopje grof zeezout in de keukenrobot, samen met een paar takjes verse rozemarijn en tijm. Mix tot een fijne poeder en voeg dan opnieuw een kopje grof zout toe. Gebruik de ‘pulse’ functie en mix kort. Giet dit mengsel in een ondiepe bakplaat en laat minstens twee uur drogen aan de lucht. Giet in potjes en sluit goed af. Als je gedroogde kruiden gebruikt, hoef je het zout niet eerst te laten drogen.

Smaakvolle rijst
Kook jij je rijst in ‘gewoon’ gezouten water? Wat een gemiste kans! Je kunt veel meer smaak geven aan rijst door enkele specerijen toe te voegen aan het kookwater. Denk maar aan kurkuma (voor mooi gele rijst), een kaneelstokje, kruidnagels, steranijs en/of laurierblaadjes.

Pittige popcorn
Zelf popcorn maken is veel makkelijker dan je denkt én het is een vrij calorie-arme snack. De meeste mensen eten popcorn met suiker, maar je kunt er ook een hartige snack van maken als vervanging voor chips of nootjes. Daarbij kun je volop experimenteren met specerijen.
Bereiding: neem een hoge kookpan met deksel. Verhit een bodempje arachideolie. Giet er een kopje popcorn maïs in en sluit het deksel. Zet het vuur op medium en wacht tot de korrels beginnen te ‘poppen’. Als je niets meer hoort, kun je de pan van het vuur nemen en het deksel eraf halen. Breng onmiddellijk op smaak met een beetje zout en specerijen naar keuze (bv. een combinatie van cayennepeper, gerookt paprikapoeder en komijnpoeder).

Muskaatnoot ♥ zuivel
Béchamelsaus en puree. Vaak wordt nootmuskaat enkel voor deze gerechten gebruikt. Maar de licht bittere, aromatische smaak past eigenlijk bij alle zuivelgerechten, zelfs bij zoete kaastaart, warme chocolademelk én vanille-ijs. Ook spinazie, paksoi en broccoli hebben baat bij versgeraspte nootmuskaat: het accentueert de natuurlijke zoetheid van deze groenten.

Garam masala
Een fantastische kruidenmengeling uit Indië is garam masala. Deze gebruik je bv. in curry’s met kip en kokosmelk of een stoofpotje met lamsvlees en aubergines. Zo’n mengeling kun je kant-en-klaar kopen of helemaal zelf maken.
Samenstelling: 3 laurierblaadjes – 1 theelepel komijnpoeder – 2 anijssterren – 1 theelepel korianderpoeder – 1 theelepel kaneelpoeder – ½ theelepel zwarte peper – 1 theelepel chilipoeder – ½ theelepel gemberpoeder.

Mexican mix
Een geurige chili con carne… wordt nóg beter als je je eigen specerijenmix toevoegt. Zorg ervoor dat je de mix daarna bewaart in een donker potje, dan blijft ze veel langer aromatisch.
Samenstelling: 1 eetlepel chilipoeder – 1 eetlepel paprikapoeder – 1 theelepel gerookt paprikapoeder – 1 eetlepel komijnpoeder – 1 theelepel kaneelpoeder – 1 eetlepel oregano – 1 theelepel knoflookpoeder.