Gastronomische cocktails @ home

Je kunt er niet meer naast kijken: de cocktailbar is het nieuwe café. Meer en meer mensen kiezen voor een elegant interieur waar een spectaculair drankje wordt gemixt door een coole bartender. Je voelt je onmiddellijk speciaal. Het enige minpunt is vaak de hoge prijs: 12 euro voor een cocktail is tegenwoordig peanuts. Daarom shaken we uit economische overwegingen ook graag thuis onze eigen cocktail. Dat blijkt echter niet altijd te lukken: de smaak is te waterachtig of te sterk, te zuur, te bitter, niet mooi afgewerkt zoals in de bar… Dat mag je eigenlijk niet verbazen, want cocktails shaken is niet iets dat je à l’improviste kunt doen. Net zoals bij een goed recept in de keuken, moet je voor het maken van een cocktail ook nauwgezet alle stappen volgen en werken met de juiste ingrediënten. Het is niet voldoende om een paar drankjes in de shaker te gieten, ijsblokjes erbij te doen en dan hopen dat het wel zal meevallen.

Wij vroegen aan enkele professionele bartenders hoe je thuis ook lekkere cocktails kunt serveren aan je gasten.
Dit zijn hun tips:

  • Gebruik véél ijs en vooral ‘goed’ ijs. Zelf ijsblokjes maken met kraantjeswater zorgt voor kalk in je cocktail en dat is niet lekker. Maak liever ijsblokjes met mineraalwater (Spa blauw is heel lekker) of koop een grote zak ijsblokjes in de supermarkt. Zorg dat je een grote voorraad in de diepvries hebt liggen. Gebruik je te weinig ijs dan zal je cocktail onmiddellijk verwateren. Door echt veel ijsblokjes te gebruiken, blijft je drankje koel en zullen de ijsblokjes zelf ook veel minder snel smelten.
  • Raak ijsblokjes nooit aan met je handen. Dat is niet alleen erg onhygiënisch, het ziet er ook onprofessioneel uit. Gebruik daarom steeds een ijstang of lepel.
  • Investeer in de juiste tools: een cocktailshaker, een jigger (maatbekertje), een zeefje en een cocktaillepel (waarmee je ‘stirt’, oftewel roert).
  • Maak maximum een of twee cocktails per keer dat je shaket. Te veel vloeistof in de shaker zorgt ervoor dat het ijs te snel gaat smelten.
  • Shake maximaal 15 seconden en doe dit krachtig. Als je langer schudt, smelt het ijs.
  • Sommige cocktails moeten niet geshaked worden, maar geroerd in het glas. Koel je glas altijd eerst met ijsblokjes of zet het kort in de diepvries voor je er een drankje in klaarmaakt.
  • Gebruik altijd spirits van uitstekende kwaliteit, je drankje zal veel lekkerder zijn dan wanneer je werkt met goedkope merken. Hetzelfde geldt voor fruitsappen die je toevoegt. Enkel vers limoen-, citroen- of sinaasappelsap! Zo krijg je die heerlijke ‘fraîcheur’ die je cocktail zo bijzonder maakt.
  • Volg nauwgezet een recept. Koop hiervoor een cocktailboek of raadpleeg een betrouwbare site die gewijd is aan cocktails. Ga zeker niet improviseren en houd je keurig aan de juiste hoeveelheden. Een klein beetje meer of minder van een bepaald ingrediënt zorgt ervoor dat de hele cocktail uit balans kan geraken. En dat is nu net wat een goede cocktail zo heerlijk maakt: alle smaken die in evenwicht zijn.
  • Gebruik mooie glazen. Je hoeft niet noodzakelijk veel geld uit te geven, vaak vind je in tweedehandswinkels prachtige, nostalgische glazen. Deze drie soorten glazen worden het vaakst gebruikt: een kort, breed whiskyglas, een driehoekig martini-glas op een lange steel en een hoog longdrinkglas.
  • Werk je cocktail subtiel af. Gebruik niet de hele bloemen- en groentetuin maar een of twee mooie accenten (bv. eetbare bloemen, een kaneelstokje, citroengras, muntblaadjes, …) Let er wel altijd op dat je garnituur qua smaak past bij de cocktail.