De hot dog hype

Wie bij een hot dog denkt aan een stinkende kraam bij het voetbalstadium, moet dringend kennismaken met de zogenaamde “haute dog”. Hot dogs bestaan al lang niet meer standaard uit een klef broodje met zuurkool, een worst-uit-blik en mosterd. Net zoals de nieuwe, gastronomische hamburgers die overal hun opmars maken, zijn de hot dogs van vandaag vindingrijke culinaire pareltjes die deel uitmaken van de hippe streetfood-cultuur. Rep je naar een foodtruckfestival als je een haute dog wil proeven, of ga langs bij een haute dog restaurant. Ook thuis kun je natuurlijk naar hartenlust experimenteren met de nieuwe hot dogs. In de plaats van worstjes uit blik, kiezen we voor smaakvolle, verse worstjes die gegrild worden op houtskool. De zuurkool maakt plaats voor allerhande toppings: van geroosterde mediterrane groenten tot truffelmayonaise. Wie zin heeft in een hot dog anno 2015, volgt deze regels:

  1. Een hot dog is geen tussendoortje, maar een volwaardige maaltijd.
  2. Hot dogs zijn ook niet meer noodzakelijk een ongezonde, vette hap, maar kunnen ook gezond en voedzaam zijn.
  3. Gebruik geen soggy sandwiches, maar lekkere broodjes (bv. zuurdesem, met pompoenzaad, tijgerbroodje). Snij de broodjes open en grill steeds de snijkanten krokant op de grill of bbq.
  4. Kies een smaakvolle worst, bv. kippenworst, lamsworst, chipolata, rookworst. Maar het hoeft niet altijd vlees te zijn. Een wel héél stijlvolle versie maak je met kreeft of krab.
  5. Denk na over je toppings. Originele én lekkere groenten zijn een must, bv. geraspte rode biet, koolsla, hummus van tuinbonen of avocado.
  6. Kaas is ook een interessante topping: cheddar, blauwe kaas of parmezaanschilfers.
  7. Gebruik veel verse kruiden om je haute dog een frissere afwerking te geven. Denk hierbij aan lente-uitjes, koriander, munt, basilicum of bladpeterselie.
  8. Beperk je niet tot mosterd of ketchup, in New York is het bv. heel populair om chili con carne te gebruiken als saus bovenop.